Oare Sunt un Porc?

Troaca Comunitara

No menu assigned!

Via Sport, un eveniment deranjant pentru o minte mică

Comunitatea OSPBucurestication Mintea de OsepistVia Sport, un eveniment deranjant pentru o minte mică

Via Sport, un eveniment deranjant pentru o minte mică

Ieri, vineri 22 iulie 2016, Primăria București a anulat evenimentul stradal “Via Sport”, un eveniment deranjant pentru o minte mică, motivând că în perioada următoare se lucrează la infrastructură “pe un număr de bulevarde”.

 Încă o minciună sfruntată, dospită în hațișul birocratic al unei structuri pachidermice cum este Primaria București și care, de fapt acoperă abuzul unui moft al actualului primar general, Gabriela Firea.

Via Sport a fost un eveniment stradal ce se organiza anual pe perioada verii, pe durata a 9 sfârșituri de saptamană, desfășurat pe Șoseaua Kiseleff pe segmentul dintre Restaurantul Casa Doina și Piata Victoriei și care consta în organizarea de activități sportive inedite la care să participe bucureștenii. Scopul evenimentului era să promoveze în rândul locuitorilor din București beneficiile activitații sportive și să creeze un cadru de interacțiune socială agreabil. Desfașurarea evenimentului implica închiderea segmentului stradal menționat în intervalul dintre vineri ora 22.00 și duminica ora 14.00 pe acesta amplasându-se instalații pentru activități sportive variate cum ar fi: coșuri de baschet, mese de ping-pong, mese de foosball etc. Evenimentul s-a organizat timp de aproape 7 ani, mii si mii de bucureșteni bucurându-se de el până când, într-o după amiază de sfârsit de săptamană a acestei veri, o duduie cu funcție, iritată pentru că manifestarea stradală o obliga să facă un ocoliș deloc asupritor, a decis absolut discreționar și abuziv retragerea acordului primariei capitalei pentru organizarea evenimentului.

Duduia chiar și-a manifestat public acum vreo doua săptămâni nervul de moment, printr-o declarație pe Facebook împotriva evenimentului reducându-l la dimensiunea unei gasti de tineri care se jucau tenis, demonstrând înca odată țățismul nascut de o minte mică, superficialitatea cugetărilor proprii și, cel mai dramatic, lipsa de considerație pentru oraș și locuitorii săi, față de care primează interesul propriu al edilei știriste, mic, izvorât din accese de isterie sau alt fel de mofturi ale pretinsei cucoane cu ștaif.

Aș fi ipocrit să nu recunosc că în câteva rânduri, parcurgând traseul dinspre Băneasa și ducându-mă in direcția Unirii, de cele mai multe ori către un botez, o cununie sau alt eveniment domestic sau social și fiind veșnic în întârziere, la întâlnirea cu manifestarea stradală Via Sport de pe Kiseleff, înjuram de mama focului organizatorii și participanții pentru neajunsul de a mă întâzia preț de câteva minute obligându-mă să ocolesc zona pe Șoseaua Aviatorilor sau pe Bulevardul Ion Mihalache pentru a ajunge la Piața Victoriei. Diferența dintre mine și actualul edil este că odata ajuns la semafor la Piata Victoriei îmi dădeam seama de ipocrizia și micimea gândirii mele și, rușinat, îmi reprimam panseurile caracterizate de egocentrism și egolatrie sub greutatea conștientizării beneficiilor pe care le aducea evenimentul pentru București si locuitorii săi. Pe de alta parte, nu odata am participat la acest eveniment bucurându-mă alături de familie sau prieteni de libertatea circulației pietonale pe Soseaua Kiseleff si de celelate beneficii REALE ale manifestării Via Sport. În continuare vreau să deslușesc aceste beneficii analizand demersul manifestarii Via Sport in contextul urban actual al Bucureștiului dar și neajunsurile generate de decizia unei minți mici ca cea a primariței generale.

Bucureștiul este un oraș sufocat cu probleme grave de infrastructură probleme care se rasfrâng in mod direct asupra locuitorilor. Bucureștiul este un oraș in care spațiile de joacă din școli sunt indisponibile pentru copii fiind total închise publicului dar si propriilor elevi la sfârșitul săptamânii. Bucureștiul este un oraș care din punct de vedere al evenimentelor culturale desfașurate în aer liber, fie ca sunt manifestări sportive fie de altă natură, este net inferior Clujului, de exemplu. Lipsa sau numărul redus al acestor manifestări stradale fac din București un oraș posac, fară sclipire, un oraș gri. Și totuși, luând in considerare toate lucrurile enunțate mai sus, municipalitatea anulează discreționar și abuziv un eveniment cu vechime, un eveniment intrat în obișnuința habitusului urban și a mentalului colectiv, un eveniment care înseamna efort de organizare, convenții de sponsorizare și acte de mecenat făcute în baza unui document oficial semnat cu Primaria Capitalei (n.a. protocolul nr. I406292/1180/6/21.04.2016). În acest context, joi 21 iulie 2016, organizatorii au primit o adresa de la Primaria Municipiului Bucuresti prin care li se solicita, in temeiul unei normative din 1991 sa elibereze zona pe care urma sa se desfășoare un nou episod din Via Sport. Motivul invocat este unul hilar, echivoc si total neserios cum că din cauza lucrărilor edilitare efectuate “pe un numar de Bulevarde din București”, fără a specifica clar calendarul lucrărilor și bulevardele. O minciună crasă, invocată pentru a acoperi de fapt decizia subiectivă și capricioasă izvorâtă dintr-o minte mică și meschină a Gabrielei.

adresa primarie Via sport

 

Nu am gasit protocolul dintre primarie si organizatorul evenimentului Via Sport, pagina de internet a primariei fiind total neprietenoasa si parca structurata de aceasi tip de minte mică care se pare ca nu are niciun interes ca documentele sau informatiile ce tin de institutia primariei sa fie clare.

Revenind însă la adresa prezentată nu pot spune decât că eu, ca bucureștean, consumator al evenimentului Via Sport, simt o lipsă totală de respect la adresa mea în primul rand prin maniera de luare a deciziilor de primarie, de azi pe maine, fără considerarea în niciun fel a efectelor pe care le are un astfel de demers și, în al doilea rând,  prin motivele mai mult decât echivoce prin care se anulează evenimentul, fără o specificare clară a lucrărilor edilitare de urmează a fi făcute pe Șoseaua Kiseleff și a dăților clare când se vor efectua aceste lucrări. Dar să nu ne raportăm la părerea mea, hai să ne gândim la organizatori. Cum se achită ei de obligațiile asumate convențional cu partenerii evenimentului Via Sport, ce vor face cu sponsorizările primite pentru desfăsurarea evenimentului dar cu cei care au donat sume de bani pentru acest proiect? Cum vor reuși să iasă din această situație? Ce se va întampla dacă vreunul dintre cei care au investit în proiect se îndreaptă împotriva organizatorilor și îi acționează pe aceștia în judecată? Vă spun eu: organizatorii vor chema primaria în garanție și vor imputa toate penalitățile rezultate din nerespectarea obligațiilor asumate prin contracte municipalitații. Indirect, tot noi, plătitorii de taxe locale in București vom plati pentru incompetenta unei primarițe capricioase care are un consilier cu aceeași caracteristică cognitivă – o minte micăca – ți care este cel care i-a întocmit adresa, dl. Alexandrescu Ovidiu Romulus.

Domnul consilier ar fi trebuit să tempereze pornirile revanșarde ale Gabrielei Firea invocând, împotriva deciziei pripite si isterice a acesteia de a anula manifestarea urbană, beneficiile reale pe care acest eveniment le-a adus, an de an, mediului bucureștean. Domnul consilier ar fi trebuit să îi spună cucoanei de la Voluntari ca recurența acestui eveniment a transformat segmentul de șosea afectat de Via Sport într-un loc de convergență urbană, loc în care se întâlnesc oameni și idei într-un cadru ludic, civilizat și modern ca în orice altă capitală europeană. Domnul consilier ar fi trebuit să îi spună șefei sale că, simbolic vorbind, închiderea traficului rutier pe perioada sfârșitului de săptămână pe acel segment de șosea reîntregea parcul Kiseleff, transformându-l, în zilele toride de vara ale sfarturilor de săptămână, într-o oază de liniște și verdeată. Domnul consilier ar fi trebuit să îi spună blondei cu privire stranie că în țările din nordul europei, țări cu un nivel de civilizatie remarcabil, administrațiile locale, și aici aș vrea sa parafrazez un prieten care într-o postare pe contul său de facebook spunea:

“…tările nordice se ghidează după următorul principiu, orașul este în primul rând pentru oameni, apoi pentru bicicliști, apoi pentru transportul în comun și abia la urmă, pe ultimul loc, dacă mai este loc, pentru autoturismul personal. Fluidizarea traficului doar aduce mai multe mașini până se sufocă din nou. Nu pasajele și podurile sunt soluția ci transportul în comun și piste de biciclete.”,
 au ca prioritate crearea de spații ca acesta, de convergență urbană.

Domnul consilier ar fi trebuit să îi spună primariței sale că acest gen de evenimente au loc peste tot in spațiul european, chiar cu închiderea marilor bulevarde din capitalele europene și că un oraș de talia Bucureștiului ofera multiple soluții de deviere a traficului, nu ca Voluntariul care are o singură arteră de anvergura Șoselei Kiseleff.

Domnul consilier ar fi trebuit sa îi sugereze un set de soluții care sa diminueze utilizarea masinilor in oras si care ar avea ca efect direct fluidizarea traficului, domnul consilier ar fi trebuit sa vina cu solutii pentru imbunatatirea infrastructurii si confortului transportului in comun.

Cam asta cred că ar fi trebuit să îi sugereze domnu’ consilier acestei tăntici din care urlă țărănia, aleasă primar general cu mai puțin de 15% din voturile Bucureștenilor dar probabil că acesta abordare nu este congruetă cu o minte mică.

 

 

Comenteaza daca te tine

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[sc:index-extra]