Oare Sunt un Porc?

Troaca Comunitara

No menu assigned!

Din Bucureștiul mineriadelor în California și mai apoi în spațiu

Comunitatea OSPBucuresticationDin Bucureștiul mineriadelor în California și mai apoi în spațiu

Din Bucureștiul mineriadelor în California și mai apoi în spațiu

Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au schimbat radical România. Atunci societatea românească a fost mai scindată ca niciodată. Lupta de clasă promovată de comuniști s-a văzut foarte clar pe străzile Bucureștiului. Deși regimul Ceaușescu căzuse de luni bune, România a asistat la trei zile de revoluție culturală. Evenimentele din 13-15 iunie ’90 au marcat multă lume și au creat percepția unei nesiguranțe atât în București cât și la nivel național.

Mineriada din 1990 a fost unul dintre motivele pentru care oameni foarte pregătiți au ales să părăsească România pentru că, deși căzuse comunismul, nu se vedea o schimbare reală. Unul din acești oameni este Bogdan Marcu, absolvent de IPB Aeronave din cadrul Politehnicii București, care în 1990 a avut șansa să-l întâlnească pe străzile din București pe Harold Graifer, turist american care venea din Germania de Est.

Harold Graifer filma clădirile vechi din București și la un moment dat, pe Calea Victoriei, s-a întâlnit cu un grup de mineri care în acea perioadă tocmai terminaseră de plantat panseluțe la Universitate și se îndreptau spre sediul PNL. Crezând că sunt filmați, aceștia au vrut să-i ia camera. Fiind vis a vis de Capșa, Bogdan intervine și observă că turistul nu vorbea românește și le arată minerilor pașaportul american al lui Harold, iar aceștia îi lasă în pace.

Pasionat de aeronautică și fără prea mari șanse de dezvoltare în România, Bogdan decide să plece în Statele Unite pentru a urma un doctorat la University of Southern California (USC) în inginerie aerospațială. Deși căzuse cortina de fier, să pleci la studii în afara granițelor era încă o aventură. Cu ajutorul lui Harold Graifer, visul lui Bogdan a devenit realitate. Astfel, ajuns în Statele Unite, a absolvit doctoratul la USC, aceeași universitate unde a studiat și Neil Amstrog, iar astăzi, Bogdan Marcu coordonează unele dintre cele mai importante programe de dezvoltare în domeniul rachetelor spațiale din Statele Unite.

De la Pratt and Whitney Rocketdyne, unde a dezvoltat un ultim design pentru turbinele de măsurare a curgerii de hidrogen pentru naveta spațială Space Shuttle, până la SpaceX, unde a condus proiectarea turbinelor pentru motoarele Merlin 1D ale rachetei Falcon 9 1.1. utilizată în prezent la lansări de sateliți și la lansările capsulelor Dragon pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internationale (ISS).

Bogdan Marcu a acordat un interviu revistei Universității Southern California în care poveștete trăirile sale din timpul perioadei comuniste, planurile prin care spera să plece din România înainte de 1989 și cum decurge acum cariera sa de inginer spațial la una dintre cele mai mari companii de profil din lume. Inspirat de evenimentele din anii 90 din România și cu experianța sa în domeniul aerospațial, Bogdan Marcu a publicat în Statele Unite romanul ”Hard Thrust” care acum este în curs de traducere în limba română.

Comenteaza daca te tine

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[sc:index-extra]