Oare Sunt un Porc?

Troaca Comunitara

No menu assigned!

Mă doare în cot de Tăriceanu

Comunitatea OSPBucuresticationMă doare în cot de Tăriceanu

Mă doare în cot de Tăriceanu

Mă doare în cot de Tăriceanu. Nu pentru că aș fi de acord cu faptul că și-a luat permisul peste rândul de 1000 de oameni sau pentru vanitatea exprimată a nu știu câta oară public, demonstrând ca e un caracter si o minte mică.

Mă doare în cot de Tăriceanu și de reacția vehementă a adversarilor săi politici, în schimb nu mă doare în cot de cei 1000 de oameni care stăteau la coadă. Cum este posibil ca Romania anului 2016, țară membră a Uniunii Europene, să își bată joc, în mod constant de cetățenii săi? Cine sunt măgarii din fruntea poliției sau a Ministerului de Interne care nu sunt capabili să organizeze acest serviciu de eliberare al permiselor obligând cohorte de români să se deplaseze, că au sau nu treabă, la sediul lor de unde să-și ridice documentele, tratându-i ca pe animale și obligându-i să stea la cozi interminabile.

Încă odata opinia publică și nici media nu surprind esențialul sau cauza problemelor ci se rezuma la a discuta anodin efectele unei probleme la care se pare că nu se vrea găsirea unei soluții. Peste tot in Uniunea Europeana, permisele de conducere sunt trimise prin posta la domiciliul solicitantului. La noi, nu! La noi trebuie sa te invoiești la serviciu, să traversezi tot orașul, până la intrarea in Pipera, să stai la cozi interminabile pentru a putea sa intri in posesia permisul de conducere.

Guvernul, dupa 25 de ani de așa zisă libertate, trâmbițează sus și tare implementarea unor măsuri de eradicare a birocrației excesive. Cum? Eliminând obligativitatea prezentării copiilor legalizate în anumite demersuri administrative. Este aceeasi preocupare excesiva pentru rezolvarea efectelor unor probleme sistemice care reprezinta adevaratele cauze ale anchilozării administrației românești. Problema nu este la proceduri, domnule Guvern, ci la puzderia de funcționărime needucată, neinstruită și neresponsabilă care moțăie pe salarii mizere prin birourile instituțiilor. Asistăm la hegemonia unor pitiți, unor oameni protejați de o lege a funcționarilor publici care îi cimentează în poziții care nu mai sunt evaluate ulterior sau daca sunt, evaluarea este un simulacru de prost gust a ceea ce ar fi trebuit să însemne un mecanism de control a calității actului administației publice în raport cu cetățeanul.

Mă doare în cot de Tăriceanu! Vreau funcționari proactivi, responsabili și educați, care să îmi explice problemele de care mă lovesc în interacțiunile mele cu instituțiile statului, care să vină cu soluții de rezolvare a problemelor respective, nu să ridice steril din umeri cu grimase de schimonoseală care demonstrează lipsă de viziune, lipsă de respect și interes pentru aceleași problemele. Vreau funcționari ai ANAF care să nu mă urmarească cu obstinație, unicul lor scop fiind să îmi găseasca vreo greșeala  pentru a mă amenda, vreau ca acești portărei ingrați să vină și să aplice măsuri de prevenție a greșelilor făcute de plătitorii de impozite și taxe, vreau să învețe comercianții cum să se ferească de greșeli, cum să preîntâmpine aceste erori.

Nimeni nu este fără de greșeala! O știm cu toții, este o axiomă inoculată în cultura noastra prin educație de mici. Oare de ce nimeni nu vede greșeala funcționarului în conduita sa profesională? De ce nu se fac cursuri, domnule Guvern, de ce nu sunt educați funcționarii să aplice măsuri de prevenție și nu în mod exlusiv doar de coerciție? De ce nu sunt trași la raspundere, individual, pentru aceasta atitudine mitocănească. Pentru ca toți sunt la fel ca Tăriceanu, suficienți, plini de ei, total dezinteresati pentru îmbunătățirea actului administrației publice. De asta mă doare în cot de Tăriceanu și de administratia publică din România – un marasm birocratic prin care bântuim bezmetic zi de zi.

 

Hai cu Shareu'!
Da-mi niste stele!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.40 out of 5)
Loading...

1 Comentarii

Poti lasa si tu un Comentariu folosind forma de mai jos.

  1. Razvan Tudor Grigore cel Mare
    Posted on Reply

    Situatia e complet cretina in Ro, dar in ultimul hal si nu doar in cazul permiselor auto. In Sfantu Gheorghe, de exemplu, pentru a-ti elibera pasaportul, trebuie sa te prezinti in 3 locuri diferite. Si nu doar la 3 ghisee diferite, ci in trei cladiri diferite, fiecare in alta parte a orasului. Aberant! Cel putin in Brasov au reusit sa le puna toate in aceiasi cladire, desi trebuie sa stai la 3 cozi diferite, macar sunt toate intr-un loc…

    Pe de alta parte, ideea in care un foarte inalt functionar sa nu fie obligat sa stea la coada mi se pare una de bun simt si din cate stiu in alte tari este standard. Nu pot sa mi-l imaginez pe Obama mergand cu tot Secret Service-ul dupa el sa stea la coada la DMV (care apropo, are exact aceiasi problema cu cozile ca si la noi, ajungand proverbial pentru americani). Din pacate, la noi, oamenii care ocupa functiile sunt de prea multe ori cu mult sub demnitatea lor, astfel ajungand sa-i identificam cu ceva foarte negativ si nociv, fapt ce face aproape imposibil sa vezi functia dincolo de persoana care o ocupa. In definitiv, problema este una de sistem. Si cum sistemul este format din noi (si nu din martieni sau congolezi), cred ca ar trebui sa ne implicam mai mult in a gasi solutii pentru imbunatatirea lui.

Comenteaza daca te tine

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Newsletter

  • Aboneaza-te la Newsletterul nostru si primeste gratuit articolele pe email de indata ce apar pe blog.

Salvam Teatrul!

"Am nevoie de renovare, nu joc teatru!" - Teatrul Bazilescu

  • O campanie de responsabilizare sociala a comunitatii "Oare sunt un porc?"
  • Sign | Join

Comentarii Recente

[sc:index-extra]